Hogyan bírálunk?

Egyszerűsített bírálat

Profi/szakértői bírálat

Bírálói Szintek

Bírálni, értékelni az italokat alapvetően két módszerrel lehet a honlapon:

Egyszerűsített bírálat

Ennél a módszernél az ital gyártóját és a termék nevét kell megadni, melyet 3 skálán lehet értékelni íz, illat és összhatás tekintetében. Az egyszerűsített bírálat inkább egyszerű kedveltségen alapul, nem a képzett bíráló által ismert fajtajelleggel való azonosságon és technológiai hibáktól való mentességen. A skálák az alábbi értékeket vehetik fel:

Illat:

  • Kellemetlen 1 pont 
  • Nagyon jó 8 pont

Íz:     

  • Rossz 1 pont  
  • Nagyon finom 8 pont

Összhatás:        

  • Nem ajánlom 1 pont,
  • Átlagos minőség 2-3 pont,
  • Kiváló 4 pont

Illat/Íz

  • 1-2: Fogyasztásra nem javasolt.
  • 3-4: Hibákkal rendelkezik.
  • 5-6: Illatban ízben nem kimagasló, nincs benne semmi izgalmas. Közepes minőség.
  • 7-8: Kimagasló minőség harmonikus.

Milyen eredmények születnek?

  • 18-20 pont: Arany érem
  • 16-17 pont: Ezüst érem
  • 14-15 pont: Bronz érem
  • 10-13 pont: Érem nélküli
  • 1-9 pont: Fogyasztásra nem ajánlott

Tovább az egyszerűsített bírálatra

 

Profi/Szakértői bírálat

Profi bírálat esetén speciális értékelés van a különböző italtípusokra

Profi Pálinka bírálás

A pálinka bírálata során értékeljük a pálinka tisztaságát, karakterét és harmóniáját. Az értékelési rendszer 20 pontos és az alábbi részekből tevődik össze:

  • Az illat és íz tisztaságra 2x3 pont, illat és íz karakterre 2X5 pont, harmóniára  pedig 4 pont, tehát egy pálinkára így összesen maximum 20 pont adható.
  • Illat tisztaság (1-3 pont): Azt pontozzuk, hogy nem tartalmaz kellemetlen szagokat, technológiai hibákra utaló jegyeket, azaz romlott, szúrós, dohos, ecetes, kénes, aldehides, vagy egyéb pálinkahibákra jellemző szagokat.
  • Illat karakter (1-5 pont): Azt pontozzuk, hogy a pálinka illatában mennyire érződik a gyümölcs karaktere.
  • Íz tisztaság (1-3 pont): Azt pontozzuk, hogy nem tartalmaz kellemetlen ízeket, technológiai hibákra utaló jegyeket, dohos, penészes, savagyú, karcos, maró, vagy egyéb pálinkahibákra jellemző ízt.
  • Íz karakter (1-5 pont): Azt pontozzuk, hogy a pálinka ízében mennyire erőteljes, hosszú a gyümölcs karaktere.
  • Harmónia (1-4 pont): Azt pontozzuk, hogy az íz és az illat menyire harmonizál egymással, valamint mennyire tartós ez a harmónia az érzékszerveiken.

Az egyes részek között az alábbi minősítést kell érteni:

Tisztaság

  • 1 pont - Kellemetlen: Súlyos technológia hibákat tartalmaz. (pl: erőssen utó-, előpárlatos)
  • 2 pont - Hibás: Kisebb technológia hibákat tartalmaz. (pl: egyhén érezhető elő- vagy utópárlati hiba, de nem fedi el az alapanyag karakterét)
  • 3 pont - Tiszta: Technológia hibától mentes.

Karakter

  • 1 pont: Nem felismerhető
  • 2 pont: Gyenge, alig érezhető gyümölcs karakter
  • 3 pont: Gyümölcsös
  • 4 pont: Tisztán érezhető a gyümölcs karaktere, nem túl hosszú
  • 5 pont: Intenzív, hosszantartó, karakteres, gyümölcsre jellemző

Harmónia

  • 1 pont: Az illat és az íz nem harmonizál egymással.
  • 2 pont: Gyenge
  • 3 pont: Ízben vagy illatban dominánsabb.
  • 4 pont: Ízben és illatban tökéletesen harmonizál.

Ez a bírálati mód csak regisztrált tagoknak érhető el, minimum 10 egyszerűsített bírálat után.

Milyen eredmények születnek?

  • 18-20 pont: Arany érem
  • 16-17 pont: Ezüst érem
  • 14-15 pont: Bronz érem
  • 10-13 pont: Érem nélküli
  • 1-9 pont: Fogyasztásra nem ajánlott

Célunk a pálinkák ilyen jellegű értékelésével hogy

  • A gyártók pontosabb visszajelzéseket kapjanak a termékeikről, a polcról való leemelése után is.
  • A fogyasztókat pedig segíteni szeretnénk annak eldöntésében, hogy melyik pálinkát vegye le a polcról.
  • A vendéglátók tudják, hogy vendégeiknek mely pálinkákat ajánlhatják szívesen
  • A kereskedők tudják, hogy vevőiknek mely pálinkákat ajánlhatják bátran.

Profi Sörbírálat

A sör bírálata során értékeljük a sör külső és belső értékeit. Az értékelési rendszer 20 pontos és az alábbi részekből tevődik össze:

  • Külső (1-5 pont): Követelmény, hogy a sör fényes, tiszta, minden lebegő részecskétől mentes legyen. A csillogás elvesztése, üledék kialakulása illetve zavarosság hibának számit. A sör színe feleljen meg a sör típusának.
  • Hab (1-5 pont): Követelmény, hogy a sör kitöltésekor keletkező hab gazdag, tartós, tömör szerkezetű legyen, tapadjon. A hab szerkezeti és mennyiségi változását illetve hiányát hibaként kell értékelni. A hab színe feleljen meg a sör típusának.
  • Illat (1-5 pont): A sör tiszta, harmonikus, kellemes maláta- és komlóillattal rendelkezzen. Illata legyen jellemző a sör típusára. Hibának számit a harmónia hiánya illetve a tisztátlan, idegen illat. Gyakori hibák: diacetiles, oxidált, érősen észteres, dohos stb.
  • Íz (1-5 pont): Követelmény a tiszta, kerek, harmonikus, a típusra és a fajtára jellemző íz. Gyakori íz hibák: diacetiles, oxidált, erősen észteres, főtt ízű dohos, élesztős, savanyú, sajt ízű, fémes ízű
  • Alkohol csípősség/frissesség (1-5 pont): Az ízérzékelés középső szakaszában érezhető tulajdonság. Függ a sör széndioxid-tartalmától, pH-jától, az oldott pufferanyagok és a különböző foszfátok mennyiségétől. Követelmény, hogy a sör csípősség üdítően csípős legyen. Hiba a túl erős vagy a túl gyenge csípősség.
  • Keserűség (1-5 pont): A sör keserűsége a sör jellegének megfelelő, harmonikus, kellemes. A komlóból származó keserűanyagok jelenlétét általában utóízként érzékeljük. Hiba a tapadó vagy karcos, keserű íz.

Az egyes részek között az alábbi minősítést kell érteni:

Külső

  • 5 pont - Fényes, tiszta, minden lebegő részecskétől mentes
  • 4 pont - Tiszta, nagyon kevés vagy apró porszerű lebegő részecske felismerhető
  • 3 pont - Néhány lebegő részecske, alig észlelhető, porszerű üledék
  • 2 pont - Opálos, vagy enyhén zavaros több lebegő részecske, üledék
  • 1 pont - Erősen opálos, vagy zavaros, sok lebegő részecske, sok üledék

Habminőség

  • 5 pont - Finom egyenletes szerkezet tartós hab, jól tapad, fehér, krémszerű
  • 4 pont - Finom, de nem egészen egyenletes szerkezet, jó habtartósság, jól tapad. (nem egészen fehér* ill. barnás**)
  • 3 pont - Közepes hab, kissé durva, egyenetlen szerkezet, gyengébb habtartósság, tapadó képesség még megfelel.
  • 2 pont - Túl kevés hab, durva szerkezet, hab-tartósság gyenge, tapadás gyenge, elszíneződött
  • 1 pont - Nincs habképződés
  • * világos sörökre jellemző, **barna sörökre jellemző

Illat

  • 5 pont - Jellegének megfelelő, tiszta, harmonikus komló-és malátaillat
  • 4 pont - Jellegének még megfelelő, tiszta, nem egészen harmonikus
  • 3 pont - Jellegétől kissé eltérő, nem elég tiszta, nem elég harmonikus
  • 2 pont - Jellegétől eltérő, nem tiszta, nem harmonikus
  • 1 pont - Jellegtelen, tisztátlan, savanyú, idegen
  • * világos sörökre jellemző (harmonikus komló-és malátaillat)
  • **barna sörökre jellemző (dús maláta-és gyenge komlóillat)

Íz

  • 5 pont - Jellegének megfelelő, tiszta, kerek, harmonikus
  • 4 pont - Jellegének még megfelelő, tiszta, nem elég harmonikus
  • 3 pont - Jellegétől kissé eltérő, nem egészen tiszta, nem harmonikus
  • 2 pont - Jellegétől eltérő, nem tiszta, szétesett
  • 1 pont - Jellegtelen, tisztátlan, savanyú, idegen
  • *barna sörökre jellemző (kellemes malátaíz, harmonizáló komló-aroma)

Recencia/Alkohol csípősség/Frissesség

  • 5 pont - Kellemesen csípős
  • 4 pont - Csípős
  • 3 pont - Kissé vagy erőteljesen csípős
  • 2 pont - Kissé vagy erőteljesebben csípős      
  • 1 pont - Túl gyengén vagy szúrósan csípős

Keserűség

  • 5 pont - Jellegének megfelelő, igen finom
  • 4 pont - Jellegének megfelelő, még finom
  • 3 pont - Jellegétől kissé eltérő, kissé tapadó
  • 2 pont - Jellegétől eltérő, tapadó
  • 1 pont - Alig érezhető, erősen tapadó, durva.

Ez a bírálati mód csak regisztrált tagoknak érhető el, minimum 10 egyszerűsített bírálat után.

Milyen eredmények születnek?

Értékeléskor az egyes tagok által adott pontszámokat súlyzófaktorokkal kell megszorozni. Értékük a következő:

  • Külső megjelenés 0,4
  • Habminőség 0,4
  • Illat 0,8
  • Íz 1,2
  • Alkohol csípősség/Frissesség 0,6
  • Keserűség 0,6

A súlyozott átlagpontszámok összege adja a termék összpontszámát, mely alapján az alábbi értékelések születhetnek

  • 17,6-20,0 pont: Arany érem
  • 15,2-17,5 pont: Ezüst érem
  • 13,2-15,1 pont: Bronz
  • 11,2-13,1 pont: Érem nélküli
  • 11,2 alatti pont: Fogyasztásra nem ajánlott

Milyen bírálói szintek vannak?

A regisztrált látogatóknak lehetősége van szintet lépni és összetett módon bírálni.

  • Kezdő: Nem regisztrált látogatók, egy hónapnál nem régebben regisztrált felhasználók, és minden 10 bírálat alatt járó felhasználó.
  • Kedvelő: 10 bírálat felett járó, egy hónapnál régebben regisztrált felhasználó.
  • Ínyenc (Gourmet): Haladó pálinka szakértő. Meghívást kaphat pálinka versenyekre, házi értékelésekre. Bírálatait beszámítjuk a szakértők bírálatai alapján összeállított toplista kialakításakor. 100 bírálat felett járó, legalább 1 hónapja regisztrált felhasználó.
  • Bíráló: Versenyeken igazoltan bíráló vagy tanfolyamot végzett személy, teljes pontozási rendszer elérhető. (Ettől a szinttől lehet pálinka versenyeket rögzítenie a rendszeren keresztül.) Bírálatait beszámítjuk a szakértők bírálatai alapján összeállított toplista kialakításakor. Ez a szint a megfelelő igazolás info@palinkabiralok.hu címre való elküldésével érhető el.
  • Mester: Végzett pálinkamester v. sörfőző mester. Bírálatait beszámítjuk a szakértők bírálatai alapján összeállított toplista kialakításakor. Minden, a honlapon található funkció elérhető a számára. Ez a szint a megfelelő igazolás info@palinkabiralok.hu címre való elküldésével érhető el.