Rólunk

Csákó Zsolt

Csákó Zsolt2013-ban kezdtem el foglalkozni a pálinkával komolyabban. Az élet fintora hogy utáltam a pálinkát addig, amíg meg nem kóstoltam azt, amit igazából a nagykönyvben pálinkának hívnak. Az ízek olyan intenzitását kaptam melyet a házi pálinkák nem nagyon képviseltek, bár azért ma már ez változóban van. Ennek hatására érdekelt hogyan lehet ilyen eszenciákat létrehozni a gyümölcsből. A interneten kutakodva találtam a Corvinus egyetem másoddiplomás képzésére. Mivel volt egy alap diplomám Mérnök informatikus programozó, mely tökéletesen passzolt ehhez a képzéshez, mint alap. Ezért 2014-ben beiratkoztam a Corvinus Egyetem Pálinka Mester szakára és 2016-ban sikeres államvizsgát és diplomát szereztem Pálinka mester szaktanácsadóként, és sikeresen megszereztem a Pálinkabírálói oklevelet is. A képzés során teljesen elköteleződtem a pálinka megismertetésével és bemutatásával, úgy ahogy én találkoztam vele másodszorra.

Célom hogy minél szélesebb körben ismertessem a pálinka sajátosságait, sokszínűségét, értékét a magyar kultúrában és gasztronómiában. Szeretném, ha mindenki megismerné ezt az érzést „EZ PÁLINKA!!! Érzem a gyümölcs illatát, az ízét. Egyértelműen felismerhető miből van.” Többek közt ez a jó pálinka ismérve.

„A pálinka mester képzéssel kapcsolatban ezúton szeretném megköszönni az előadóknak azt a szakmai alázatot és ismeret átadást a pálinkáról, mellyel engem is a rabjává tettek."

"A képzés, olyan szakmai mélységekben ad ismereteket, melyet más képzések nem tudnak ilyen szinten biztosítani. Személy szerint én kiemelném a pálinka túrákat, főzdelátogatások, illetve a gyakorlati oktatást, mind az előállításról (fermentáció, desztillálás különböző típusú berendezésekkel), mind az érzékszervi minősítések tekintetében (érzékszervi minősítés/bírálás).”

 

Csurka Tamás

Csurka TamásMindig is érdeklődtem az élelmiszertudomány iránt. Az élelmiszermérnök alapszak után a pálinkamester szakmérnök szakirányú képzést, valamint az élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök mesterképzést végeztem el párhuzamosan, miközben oklevelet szereztem az „Érzékszervi minősítés korszerű módszerei” féléves egyetemi kurzus elvégzéséért, valamint megszereztem a Pálinkabírálói oklevelet is. Élelmiszertudományi területen több országos és nemzetközi konferencián és versenyen is eredményesen - nem ritkán a fődíjat elhozva - szerepeltem, emellett alapító tagja és két évig elnöke voltam az ország egyetlen élelmiszertudományi szakkollégiumának is. Sikereimhez rengeteg tanári segítséget és egy fantasztikus oktatási infrastruktúrát kaptam az Élelmiszertudományi Kartól.

Relatív fiatal fejjel, 2016-ban lettem pálinkamester és pálinkabíráló. A csodálatos illatok, aromák szerelmesévé válltam. Előtte nehezen gondoltam volna, hogy háromszáz kilogramm gyümölcs aromáját egyszerre érezhetem egy kortyban. 18 éves koromig egyáltalán nem ittam alkoholt, és 21 éves koromig is meg tudtam volna számlálni az ujjaimon az alkalmakat. Ennek ellenére mára valószínűleg több jó pálinkát kóstoltam már, mint a legtöbb ember egész élete során. Amikor egy barátommal leülünk beszélgetni és együtt töltünk egy estét, mindig van az asztalon két tulipánpohár.

Meggyőződésem, hogy a pálinka a leggyönyörűbb aromavilággal rendelkező ital a világon. Nincs más, ami a közelébe érne. Pont ezért tartom fontosnak, hogy amikor valaki leemel a polcról egy palackkal a boltban, majd otthon kibontja, ne mondhassa azt, hogy ő soha többet nem iszik pálinkát. Ráadásul a magyar pálinkás közösség is egyre jobban szeretné megosztani egymással a tapasztalatait, a párlatokban lelt élményeit, amelyre nincs egy általánosan elfogadott lehetőség. Mindkét problémára megoldást jelent a honlap, és az applikáció.