Hogyan kóstoljunk pálinkát?

Ha megvettük a kiszemelt újdonságot, amire vágytunk, joggal merül fel a kérdés, hogyan kóstoljuk meg szakszerűen, hogy az élmény teljes legyen, és még palinkabiralok.hu-ra is felrakhassuk. Fesztiválokra járóknak és a legjobb klubok törzsvendégeinek szintén ajánlom ezt a bejegyzést, hiszen legalább láthatják, megfelelően szervírozzák-e hőn várt nedűket.

Először is fontos megjegyezni, hogy az ital megvásárlásán kívül vannak még előzetes feltételei a kóstolásnak a palack behűtése, vagy éppen nem behűtése. A pálinkát középkori szobahőmérsékleten, – vagy egyesek szerint pincehőmérsékleten, – azaz 18-20 °C-on isszuk, hogy a gyönyörű gyümölcsaromák kiugorjanak a pohárból. Csak a hibás, vagy rossz párlatokat szokás behűteni, hogy ne lehessen érezni sem a szagát, sem az ízét, csak a hatását. A jó pálinka a tulipánpohárból úgy illatozik, mint egy szál virág az asztali vázában.

Ezt ne tedd a pálinkával

A csúcsélményhez elengedhetetlen a megfelelő pohár. Kutatásokkal is igazolták, hogy a hagyományos pohárformák a legjobbak a különböző párlatok aromáinak kiélvezésére. A pálinkához tulipánpoharat használunk, amelyet öblös részének legnagyobb keresztmetszetéig töltünk, hogy az ital komponensei a legnagyobb felületen párologhassanak. A felfelé szűkülő rész az illatfogó, mely a tetején elegánsan kissé kitágul. Ez összegyűjti, majd egyenesen az orrunkhoz vezeti a gyönyörű illatokat. Jobb híján szinte bármilyen kicsit, felfelé szűkülő szájú, azaz illatfogóval ellátott pohár megteszi, azonban a profik ne adjanak lejjebb az igazi pálinkás pohárnál.

Pálinkakóstoló esetén először illatoljuk meg a nedűt! Ne forgassuk, mint a bor esetén! Itt nincs szükség a nagy moláris tömegű, „lomha” aromakomponensek felszabadítására, inkább a kirázott alkohol fog orrba csapni. A friss, üde, könnyed gyümölcsaromák hamar kiillannak, hogy kedvünkre lehessenek.

A jó pálinka kristálytiszta, kivéve ha érlelt, vagy ágyas. Bár a külalakot nem pontozzuk, az opálos, vagy esetleg egyenesen úszkáló részekkel teli pálinka hibát jelezhet. A magas terpéntartalommal rendelkező gyümölcsök – mint például a ribizli, vagy a bodza – párlatai sárgák lehetnek, ami viszont egyáltalán nem hiba. Viszont más elszíneződésektől azért tartózkodjunk.

Megfelelő pohárban való kóstolásMiután megillatoltuk a pálinkát, és elájultunk a néhány cseppbe zárt több tíz kg gyümölcs aromáitól, jöhet a kóstolás. A pálinkát kortyolgatva isszuk. Miután lenyeltünk egy kortyot, a pálinkával együtt szánkba került levegőt az orrunkon keresztül kifujjuk, és hagyjuk, hogy az egész arcunkat betöltse a gyümölcs. Az igazi pálinka ott lesz egyszerre a szánkban, az orrunkban és az egész arcunkban. Akkor jó, ha egyértelműen tudjunk milyen gyümölcsből érzünk egyszerre több tíz kilónyinak megfelelő aromát magunkban.

Érlelt pálinkák esetén érdemes megfigyelni külön-külön a gyümölcsöt és a hordót. Akkor jó az érlelt pálinka, a hordó nem győzte le a gyümölcsöt, viszont a gyümölcs sem győzte le a hordót, hanem kiegészítik egymást, harmonizálnak egymással, így mindkettő jól érezhető, és jól áll a másiknak. A jó pálinka igazi élmény, fantasztikus élvezet. Ráadásul még akkor sem fejeztük be, ha semmi nem maradt a pohárban.

Nem kötelező, viszont ínyenceknek jöhet a szárazpróba. Szárazpróbának azt nevezzük, amikor a már száraz poharat ismét megillatoljuk. Bizonyos gyümölcsfajták esetén még akár napokig is dőlhet belőle az illat, de általában legalább néhány tíz percig még élvezhetjük az aromákat. Persze az ellentéte is előfordulhat a jelenségnek, hiszen egyes fajtáknál nem jellemző semmilyen illat a szárazpróba során.

Még egy fontos tanács: Bármilyen maratoni kóstolót tartsunk is barátainkkal, pálinkából hatnál többet egyszerre ne kóstoljunk, és két tétel közt folyjék le a homokórán öt-tíz perc, a torkunkon pedig 1-2 dl víz. Persze ez ahhoz is szükséges, hogy kellőképpen kiélvezzünk minden mintát a maga egyediségében. Íz semlegesítésére és a gyomrunk töltésére kóstolás között fehér kenyér, zsemle, kifli, semleges ízű (trappista) sajt, esetleg alma ajánlott és persze sok-sok víz, vagy szódavíz.

Most már mindent tudunk, úgyhogy vágjunk is bele!

Jó kóstolgatást kívánunk! J

A tudatos alkoholfogyasztás. Előtérben a minőség, és nem a mennyiség.