Hogyan kóstoljunk sört?

Az első néhány lépés a sörnél is ugyanaz, mint az előző blogbejegyzésünkben a pálinkánál: meglát, szerelmes lesz, megvásárol. „Ha megvettük a kiszemelt újdonságot, amire vágytunk, joggal merül fel a kérdés, hogyan kóstoljuk meg szakszerűen, hogy az élmény teljes legyen, és még palinkabiralok.hu-ra is felrakhassuk. Fesztiválokra járóknak és a legjobb klubok törzsvendégeinek szintén ajánlom ezt a bejegyzést, hiszen legalább láthatják, megfelelően szervírozzák-e hőn várt nedűket.”

A kóstolás előtt perszem, még van egy kis dolgunk, ami nem más, mint a megfelelő hőmérsékletre való behűtés. A pálinkánál megismert szobahőmérséklet a sörnek már meleg. A söreinket 10 °C-ra érdemes hűteni, viszont figyeljünk oda rá, mert a legtöbb ételt 5 °C alatt ajánlott tárolni, míg a sör aromáiból 6 °C alatt már semmit sem érzékelünk, de 8 °C alatt is már kevésbé érvényesül ízek harmóniája.

A sörös pohár is fontos

A sör megfelelő poharát fajtája válogatja. Rengeteg típusú sörös kehely, korsó és pohár létezik. A lényeg, hogy tiszta, száraz pohárba kerüljön a sör, hiszen a szennyeződések és a vizes pohár hatására összeomolhat a hab, illetve romolhat az ízérzet. A pohárba a szájától nagyjából 3 cm magasságról, egyenletesen adagoljuk a folyékony kenyeret. Csapolt sörök kiszolgálásakor két ujjnyi habot hagyhatnak maximum a poharunkban. Akkor töltöttünk jól, ha igazán jó sör esetén a hab buborék-szerűen, tejszínhabként ül a sörön. A durva, szappanbuborék-szerű hab lehet a túl meleg, vagy túl hideg hőmérséklet oka is.

Ha megvan a megfelelő hőmérsékletű, számára tökéletes pohárba hibátlan módon kitöltött nedűnk szép habbal a tetején, jöhet a kóstolás. Sör esetén először szemmel, majd orral és szájjal érzékelhető tulajdonságokat figyelünk meg. Először a fény felé tartva a sör színét vesszük szemügyre. A látvány szemgyönyörködtető lehet. A szín a világossárgától a borostyánon és a barnán át egészen a koromfeketéig terjedhet. A pálinkával ellentétben is nagyon fontos a látvány. A sör legyen fényes, tiszta, lebegő részecskéktől mentes, hacsak nem szándékosan szüretlen! A hab teltsége, keménysége már komoly információ a minőségről. A jó hab gazdag, tartós, tömör szerkezetű, tejszínhab-szerűen apró, fehér gyöngyökből áll, illetve barnasörök esetén krémszínű, vagy egészen sötét is lehet. Ezután húzzuk el a poharat néhányszor az orrunk előtt. A sörrel már nyugodtan körözhetünk párszor, hogy felszabadítsuk a kevésbé illékony illatokat. Minden sörtípusnak egyedi, rá jellemző illata van, valamint az egyes komlótípusoknak is saját, jellegzetes illatjegyeik figyelhetők meg. A kellemes maláta- és komlóillat a jó sörben harmonizál egymással. Jöhet a kortyolgatás. A sört kis kortyokban ízleljük meg, majd körbeforgatjuk a szánkban. Érezzük a maláta édességét, a komló fanyarságát, valamint a kettő harmóniáját a sör testében, ami lehet könnyű és vékony, vagy sűrű és testes. Emellett éreznünk kell a sör frissítő, vagy csípős alkoholosságát is. Az íznek a keserűség önmagában is egy fontos eleme. A jó sör keserűsége megfelelően fanyar, harmonikus, kellemes, szép utóízt hagy maga után. Ha elég jó, talán meghozza a kedvet a következő korsóhoz is.

Sört ide de rögtön

Ismét még egy fontos tanács: Bármilyen maratoni kóstolót tartsunk is barátainkkal, sör esetén maximum 15 tételt szoktak engedni, valamint 5 pohár után tartsunk itt is egy negyedóra szünetet. Íz semlegesítésére és a gyomrunk töltésére kóstolás között fehér kenyér, zsemle, kifli, semleges ízű (trappista) sajt, esetleg alma ajánlott és persze sok-sok víz, vagy szódavíz, amivel érdemes két tétel között is öblíteni egyet, hogy minden csepp sört ki tudjunk élvezni a maga egyediségében.

Most már mindent tudunk, úgyhogy vágjunk is bele!

Jó kóstolgatást kívánunk! :)