Hogyan változtatta meg a világot az alkohol

Hogyan változtatta meg a világot az alkohol.

Mikor azt hallod másoktól, állj le a piával! „Az alkohol öl”, „Az alkohol tönkretesz”, „Még 10 óra sincs”.

Mit tudnak ők arról, hogy a hozzád hasonló emberek, ártatlan italozása, mekkora hatással volt civilizációnk fejlődésére az évek során.

Hogyan mentette meg az emberiséget a vérhastól? Hogyan tette tartóssá élelmiszereinket? Hogyan alapította meg az első városokat?

1. Megmentette az emberiséget a fájdalmas vérhastól

Régebben a „tiszta” víz fogalma meglehetősen alulértelmezett rugalmas fogalom volt, ezáltal a víz gyakran tartalmazott emberi és állati végtermékeket, amelyek jelenléte „kellemes” élményekkel gazdagította a fogyasztót, mely élmények hatására az „Ej, az áldóját, vér jön ki a seggembűl!” felkiáltással reagált.

Vérhas ferzőzés a 19.században

A megoldás kulcsa a túlélésre, a vízről az alkoholra való áttérés jelentette. (Sajnos nagy hiány volt minőség biztosítási managerekből, így a víz tisztítása és annak szakszerű tárolása nem volt opció.)

Ezek voltak az első sörök majd később a szélesebb körben elterjedt vizezett borok és a vizezett szeszes italok. Ezzel nagymértékben hozzájárult az emberiség kihalásának megakadályozásában. Az alkohol antibakteriális hatásának köszönhetően őseinket az „ALKOHOL” egészségesebbé tette.

2. Alapul szolgált a bakteriológia mint tudomány megszületéséhez és ezáltal a pasztörizálás feltalálásához

A 19. század második feléig nagy hátrányban volt az emberiség a betegségek kialakulásának felismerésében. A betegségek kialakulásának okait elsősorban istenek, démonok, lidércek, szellemek illetve különböző átkok hatásának tulajdonították. Lövésük nem volt a baktériumok áldásos tevékenységeiről. Ezen organizmusok létezése éppoly ismeretlen volt, mint a 60 évnél idősebb emberek.

Louis Pasteur tanulmánya a fermentációról

Ez idő tájt Franciaországba a helyi alkohol termelők szövetségének jelentős problémát okozott termékeik gyors romlása és ezáltal fogyasztóik drasztikus csökkenése. A kor neves tudósát, nevezett Louis Pasteur-t kérték fel erre a nemes feladatra, hogy tudásának legjavát állítsa hadrendbe ennek a problémának a megoldására.

Pasteur az alkohol fermentációs folyamatának vizsgálata során felfedezte, hogy a Saccharomyces cerevisiae és társai milyen keményen dolgoznak ezen élelmiszeripari remekmű előállításában és milyen nem kívánt folyamatok következnek be más organizmusok tevékenysége következtében. Rájött, hogy ezt a folyamatot a sör és a bor esetében megállíthatja, 45-65°C fokra való melegítéssel. A felfedezés hatására 1862-ben kidolgozott egy módszert a folyékony élelmiszerek tartósításának eljárására, melyet később róla neveztek el pasztörizációnak.

Ezzel biztosította Franciaország dühöngő alkoholizmusának jövőjét, és megmentett ezreket a fájdalmas fertőzéssel összefüggő halálesetektől.

3.      Létrehozta az első emberi társadalmakat

Nagyon régen, mikor még őseink a szabad szex és a hosszú haj bűvöletében éltek (őstörténeti hippik).

Fennmaradásuk záloga elsősorban a csapatba verődés, a gyűjtögetés és a vadászat volt. Ekkori ősünknek nem igazán volt kedve a letelepedésre, amíg fel nem fedezte az alkohol mámorító hatását, és feltalálta az alkoholt.

Ez a kő generáció (jóval az Y generáció előtt) valószínű véletlenül, amikor hippi nagyapánk kint hagyta a begyűjtött gyümit és az erjedni kezdett a fermentáció során, hippi nagyanyánk kérésére inkább megitta, minthogy kidobja, „Nincs ennek baja!” felkiáltással. A fogyasztás után bódulatos, varázslatos élményben volt része, ennek hatására egyre többet lett feledékeny. Az így előállított nedűt másokkal is megkóstoltatta. Hirtelen a barlangi-hippik tudták, hogy ebből többet akarnak. Mivel a gyűjtögetéssel nem lehetett ekkora mennyiséget beszerezni, letelepedtek és gyorsan feltalálták a mezőgazdaságot és megalapították az első településeket. Sajnos sokan az alkohol mellékhatásaként az „erőszakot is feltalálták”, így ez a találmány nem lett teljesen zöld.

Pálinkabirálok művészet