Mi a pálinka?

Mi is az a pálinka?

A kérdésre lehet válaszolni nagyon röviden és nagyon hosszan is. Én egy közepes változatot választottam most, mivel ha röviden mondanám el, az nem foglalná össze a lényeget, ha pedig hosszan, legalább 150 oldalnyi technológiai, vegyészeti és jogi szakszöveget kellene publicisztikai módon, viszont mégis korrekt tartalommal leírom.

 

A pálinka olyan 37,5 és 86 % (V/V) közötti alkoholtartalmú szeszes ital, amelyet kizárólag Magyarországon termett húsos, magozott, vagy mag nélküli gyümölcsből – beleértve a gyümölcsvelőt is – készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték úgy, hogy a gyümölcs aromája és íze megmarad a párlatban. Illóanyagtartalma legalább 200 g/hl, csonthéjas gyümölcspárlatok esetében hidrogéncianid-tartalma maximum 7 g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatva, metanol tartalma a felhasznált gyümölcsnek megfelelő határérték alatt van, alkoholtartalma pedig kizárólag a gyümölcs erjesztése során keletkezett. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból nem készülhet.

A törkölypálinka a pálinkához hasonlóan csak Magyarországon termett szőlő törkölyéből készülhet, valamint előállításának minden lépése Magyarországon kell, hogy történjen. Készítése során répa-, nád-, izo-, vagy gyümölcscukorral javított szőlőtörköly, vagy borseprő nem használható fel. Kizárólag törkölyből erjeszthetik és párolhatják le, vagy közvetlenül vízgőzzel, vagy víz hozzáadása után úgy, hogy maximum 25 kg borseprőt keverhetnek hozzá 100 kg törkölyhöz. Alkoholtartalma 37,5 és 86 % (V/V) között van, illóanyag-tartalma minimum 140 g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatva, metanol-tartalma pedig maximum 1 000 g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatva.

Sem a pálinkát, sem a törkölypálinkát nem szabad színezni, édesíteni még a termék végső ízének lekerekítése érdekében sem. Különleges eljárásokkal készülhet kisüsti pálinka, érlelt pálinka, ópálinka, gyümölcságyon érlelt pálinka, vagy más néven ágyas pálinka, valamint ágyas törkölypálinka. Kajszibarackpálinka esetén a gyümölcs származási helye, valamint az előállítás minden lépése történhet négy osztrák tartományban is, de Európában máshol nem. A pálinka, illetve a törkölypálinka meghatározását a 2008. évi LXXIII. törvény, valamint az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete szerint írtam le.

Különleges pálinkák

Különleges eljárásokkal készült pálinkák és törkölypálinkák

Kisüsti pálinka:az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elő.
Érlelt pálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legalább 3 hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 6 hónapig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban. A fahordóban érlelt pálinka szárazanyag-tartalma maximum 4 g/l lehet. Érlelt pálinkák esetében csak az azonos megnevezésű érlelt pálinkák elegyíthetők, de érlelési időnek csak a legfiatalabb érlelt pálinka érlelési idejét, korát lehet feltüntetni a címkén. Az érlelés időtartamát, a termék korát a címkén fel lehet tüntetni, és utalni lehet a fahordó anyagára is. Az érlelés időtartamát az érlelés helyszínén, ellenőrizhető módon dokumentálni kell.


Ópálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban. Az érlelés időtartamát az érlelés helyszínén, ellenőrizhető módon dokumentálni kell.
Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka: az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ebben az esetben csak vegyes gyümölcs ágyaspálinkának nevezhető. 100 liter gyümölcságyon érlelt pálinkához vagy ágyas pálinkához legalább 10 kg érett, vagy legalább 5 kg aszalt gyümölcsöt kell felhasználni. A palack címkéjén a nettó pálinka mennyiséget kell feltüntetni. Az érlelés időtartamát az érlelés helyszínén, ellenőrizhető módon dokumentálni kell.


Ágyas törkölypálinka: az a törkölypálinka, amelyet Magyarországon termett szőlővel vagy aszalt szőlővel együtt érleltek legalább 3 hónapig. 100 liter ágyas törkölypálinkához legalább 10 kg érett vagy legalább 5 kg aszalt szőlőt kell felhasználni. A szőlő fajtáját csak abban az esetben kell feltüntetni a címkén, ha mind a pálinka alapjául szolgáló törköly, mind a gyümölcságy ugyanolyan fajtájú szőlő felhasználásával készült. A palack címkéjén a nettó pálinkamennyiséget kell feltüntetni. Az érlelés időtartamát az érlelés helyszínén, ellenőrizhető módon dokumentálni kell.

Eredetvédett pálinkák

Eredetvédettség feltételei: Eredetvédett pálinkáknak nevezzük azokat a pálinkákat, melyek egy bizonyos földrajzi területre jellemző, kiemelt minőségű gyümölcsfajtákból készülnek évszázadok óta. Előállításuk speciálisan meghatározott és körülhatárolt. Megfelelő feltételek mellett ezek a tájegységek megkapják az eredetvédett termék jelzőt, amit a terméken is feltüntetnek. Minden földrajzi eredetvédett pálinkára érvényes, hogy alapanyaga kizárólag az adott földrajzi eredetvédelem alá tartozó területen termett vagy termesztett gyümölcs, melynek cefrézése, lepárlása, érlelése és palackozása is kizárólag az adott földrajzi területen történhet.

Eredett védett pálinkák

 Békési szilvapálinka: A Körösök völgyében termett vörös szilvából, évszázados hagyományú, kisüsti rendszerű pálinkafőzéssel készült pálinka. Aranyló színét és kiváló ízét a fahordós érlelésnek is köszönheti.

Szatmári szilvapálinka: Évszázadok óta a Szatmár-Beregi táj kiemelkedő híressége, vendégköszöntő itala, amely a gyümölcs aromagazdagságát koncentrálja a pálinkában, előnyös fahordós érlelése.

Gönczi barackpálinka: A Gönczi Magyar kajszibarack fajta és a termőtáj kiváló jellegéből születő, különleges illat- és zamatanyagban gazdag pálinka, amely jelentősen különbözik aromagazdagságában, jellegében más régiók barackpálinkáitól.

Kecskeméti barackpálinka: A Kecskeméten és környékén termesztett kajszibarackból készített, a gyümölcs illatát, ízét és zamatát megőrző, világhírű pálinka. A vendéglátásban újszerűen digesztívumként is helyesen kínálják.

Szabolcsi almapálinka: A hagyományos réz kisüstön történő lepárlás során készült, friss gyümölcsízű és illatú, kellemes aromájú almapálinkát adó pálinkatermék.

Újfehértói Fürtösmeggy pálinka: Kiemelkedően marcipános, karakteres meggy fajta, melynek párlat, ágyas pálinkája aromában, színben kiváló minőséget ad.

Göcseji Körtepálinka: Az Alpok közelsége, a talaj összetettsége és termálvizekben való gazdagsága a göcseji Körte pálinkájának különlegesen finom zamatát, illatát biztosítja.

Pannonhalmi törkölypálinka: Pannonhalma borvidékén termett szőlők törkölyéből készített párlat.

 

Források:

2008. évi LXXIII. törvény a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról

Az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete (2008. január 15.) a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról, valamint az 1576/89/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről